• Rotterdam Kralingen in de 20e eeuw / Rotterdam Kralingen in vroeger tijden

 

 Rotterdam kralingen in de 20e eeuw

We denken nog wel eens terug aan het landelijke Kralingen met zijn landweggetjes, boerderijen, oude arbeiderswoningen en statige landhuizen. Denk bijvoorbeeld aan de ’s-Gravenweg met daaraan het Laantje van Nooitgedacht, dat uitkomt op de Kralingseweg. Aan diezelfde Kralingseweg ligt ook het hippisch centrum waar de CHIO gehouden wordt. Verderop ligt de Kralingse Plas met het strandje waar menigeen nog wel herinneringen aan bewaard, evenals aan het hertenkamp. Achter de ’s-Gravenweg ligt het Park Honingen en de Vijverlaan met zijn prachtige villa’s en herenhuizen.

Aan het Toepad bevindt zich nog steeds de Van Ghent kazerne en ook het oude terrein van de Drink Water Leiding (DWL) met de oude watertoren aan de Esch. Hier staan ook nog de oude filtergebouwen met daar omheen nieuwe woningen.

 

Aan de Schaardijk stond tot 2002 het Maaskerkje dat inmiddels is verdwenen. In deze omgeving bevindt zich ook het voetbalveld van voetbalclub Exelsior, de herberg In den Rustwat en de Sint Lambertuskerk uit1877. Aan de Honingerdijk staat nog steeds de tramremise die nog in gebruik is. Op de hoek van de Hoflaan en de Oudedijk staat de in 1841 gebouwde Hoflaankerk, waarvoor de eerste steen werd gelegd door R.A. van Someren, burgemeester van de voormalige, zelfstandige gemeente Kralingen. We herinneren ons vast nog de waterstokerij van de heer De Groot aan de Waterloostraat 176a (deze verkocht onder andere kolen in papieren zakken).

Aan de Oudedijk was de openbare speeltuin en het politiebureau. Bij de Vlietlaan lagen de Adelaarstraat, Heer Gillisstraat en Heer Hugostraat met turfstekerswoninkjes. In de jaren vijftig en zestig reden de tramlijnen 16 en 17 van de RET vanaf hun eindpunt aan de Oudendijk - ’s-Gravenweg naar Spangen en het Marconiplein in West. Aan de Goudse Rijweg staat de kerk van de Allerheilige Verlosser. Na een brand in 1979 werd de kerk omgebouwd voor studentenhuisvesting. Voor activiteiten gingen we naar het clubhuis van de Arend & de Zeemeeuw. Ook de in1972 gesloopte Koninginnekerk met zijn kopergroene koepels zijn we niet vergeten. Nadat de laatste dienst op 31 december 1971 had plaats gehad en de kerk gesloopt was, bouwde men op de vrijgekomen plek het zorgcentrum Hoppesteijn. In 2000 verrees daarnaast de Koninginnetoren. Als kind liep je vaak over het veemarktterrein tussen de koeien, die voor de slacht naar het abattoir aan de Boezemstraat werden gebracht. Werk vond je in die tijd o.a. bij de fabriek van Jamin aan de Hugo de Grootstraat. Zwemmen deed je in het Oostelijk zwembad aan de Gerdesiaweg. In de jaren zeventig werd de Oost-West metrolijn aangelegd, waarvoor karakteristieke panden moesten worden gesloopt, zoals het pandEendragt Maakt Magt van de architecten J. Verheul, De Roos en Overeynder aan de Oudedijk en aan de Voorschoterlaan, Aegidiusstraat en ’s-Gravenweg. De Koninginnekerk werd in 1972 gesloopt, evenals een flink aantal panden in deze omgeving, zoals aan de Goudse Rijweg, Meubelstraat, Palissanderstraat, Adelaarstraat, Alettastraat en de Vlietlaan.

 

In 1995 vond de grootste bodemsanering in de Vlinderbuurt plaats, waar de grond ernstig vervuild was door de oude gasfabriek van Kralingen. Veel panden zijn inmiddels gerenoveerd en aan de ’s-Gravenweg werden nieuwe woningen gebouwd. Het winkelbestand veranderde in de Lusthofstraat, Oudedijk en Goudse Rijweg. De Ammanstichting, een school voor doven en slechthorenden, werd gesloopt en op het veemarktterrein verrezen nieuwe woningen. Het Oostelijk Zwembad kreeg een renovatiebeurt, evenals de Oudedijk die geheel werd opgeknapt in 2012. Aan de Gerdesiaweg kwam het beeld De Steen van de Miljoenen Tranen voor de gesneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Aan het Oostplein verrezen nieuwe panden, nadat de molen aan het Oostplein in 1954 door brand werd verwoest. Aan de Admiraliteitskade zaten tot in de jaren tachtig verschillende bedrijven waaronder de houthandel van J. van Schijndel en Co., de melkinrichting Aurore en de Vittoria Egyptian Cigarette Company. Ook het pand van C. Jamin, in de volksmond Sjamin genoemd, werd gesloopt voor de bouw van nieuwe woningen. Kralingen, een bruisende deelgemeente, ging met zijn tijd mee en het is er nog steeds fijn om te wonen, werken en te recreëren in het Kralingse Bos en aan de Kralingse Plas.

 

 

Rotterdam Kralingen in de 20e eeuw

Gebonden,A4 formaat

220 foto's

 

Ook nog leverbaar bij Boekhandel Snoek :

 

 

Rotterdam Kralingen in vroeger tijden

 

  

Boekhandel Snoek

Meent 126

3011 JS Rotterdam 

www.boekhandelsnoek.nl

  • Winkelmandje